top of page

ukk

usein kysytyt kysymykset

Urheiluhieronta vs. klassinen hieronta?

Ammattinimikkeeltäni olen koulutettu hieroja. Koulutuksessani kävin myös urheiluhieronnan erikoisammattitutkinnon osan, joten voin siis käyttää myös nimikettä Urheiluhieroja.

Urheiluhieronta perustuu klassiseen hierontaan. Perusidea on siis sama, mutta urheiluhieronnassa otetaan huomioon urheilijan laji sekä kausi. Käsittelyä sovelletaan treenien ja kilpailuiden mukaan, sekä annetaan tarvittaessa ohjausta tukiharjoittesiin. Urheiluhieronta on käsittelytyyliltään myös enemmän lihasta muokkaavaa ja venyttävää.

Urheiluhierontaan tullakseen ei kuitenkaan tarvitse olla kilpaurheilija, vaan se sopii kaikille.

Ennen hierontaa?

Ennen hierontaa kovatehoinenkaan urheilusuoritus ei ole haitaksi. Huomiota kannattaa kiinnittää hieronnan jälkeiseen tekemiseen, ei niinkään sitä edeltävään. Runsaalla vedenjuonnilla jo ennen hierontaa voidaan välttää nestehukasta johtuva heikko olo. Lue tästä lisää seuraavassa kappaleessa.

Hieronnan jälkeen?

Hieronnan jälkeen on hyvä jättää rankat treenit väliin, jotta hieronnan vaikutus saadaan maksimoitua. Hieronta vilkastuttaa myös aineenvaihduntaa, jolloin kuona-aineden poisto elimistössä tehostuu. Tämän tehdäkseen keho tarvitsee vettä, joten on hyvä huolehtia nesteytyksestä, jotta vältyttäisiin nestehukalta. Monesti hieronnan jälkeen voi paleltaa, joten pukeuduthan lämpimästi. Joskus käsittelyn jälkeen, tai jos olet ensimmäistä kertaa hieronnassa, hierottava alue saattaa tuntua aralta seuraavana päivänä.

Milloin hierontaan?

Aina ei tarvitse olla valmiiksi "jumissa" tullaksesi hierontaan. Hieronnassa voi myös käydä ennaltaehkäisten lihaskireyksiä ennen kuin ne edes ilmoittavat itsestään. Hieronta onkin loistava tapa edistää palautumista ja se toimii osana lihashuoltoa jo ennen kuin ongelmia syntyy. Olit sitten urheilija, joka kaipaa apua palautumiseen tai sitten haluat vain rentoutua hieronnan merkeissä sekä lievittää stressiä, olet tervetullut vastaanotolleni.

Kuinka usein hierontaan?

Tämä on yksilöllistä, mutta yleensä suositellaan aluksi muutamaa hoitokertaa noin viikon välein, jonka jälkeen ylläpitävästi noin kerran kuussa tai harvemmin. Pelkkä hieronta ei välttämättä korjaa ongelmaa, vaan yhdessä hieronnan kanssa kotona tehtävät harjoitteet ennaltaehkäisevät lihaskireyksien syntyä.

Kontraindikaatiot eli esteet hieronnalle?

Ethän tule flunssaisena hierontaan. Myös akuutit vammat hieronta-alueella sekä ihossa olevat tuoreet haavat ovat este hieronnalle. Hemofilia eli verenvuotosairaus sekä ihotunnon menetys estävät hieronnan. Paikalliset tulehdukset lihaksissa tai ihossa sekä suonikohjut estävät hieronnan kyseisillä alueilla. Epävarmassa tilanteessa kannattaa kääntyä hoitavan lääkärin puoleen ja kysyä soveltuuko hieronta sinulle. 

Raskaana hierontaan?

Raskaus ei ole este hieronnalle, päinvastoin sillä voidaan helpottaa raskaudesta johtuvia lihaskireyksiä. Kylkiasento toimii hyvin esimerkiksi selän hieronnassa. Tarkistathan kuitenkin vielä hoitavalta lääkäriltä, soveltuuko hieronta sinulle, jos olet raskaana.

Mitä elimistössä tapahtuu hieronnan seurauksena?

Hieronta vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja rentouttaa lihasta. Se lisää myös liikkuvuutta ja lihaksesta tulee elastisempi. Hieronta laskee verenpainetta ja vilkastuttaa verenkiertoa. Se lievittää myös kipua ja nopeuttaa palautumista. Hieronnalla on myös stressiä lievittävä vaikutus, joten se on hyväksi myös mielelle.

Hieronnan voimakkuus?

Hieronnan ei kuulu sattua. Jos hieronnan voimakkuus tuntuu liian kovalta, kerrothan siitä rohkeasti! Jokainen on yksilö ja kaikille hieronnan voimakkuus ei ole sama. Tehokas hieronta onnistuu myös ilman, että ollaan hampaat irvessä. Ns. "makeaa kipua" saakin tuntea, mutta epämiellyttävältä sen ei kuulu tuntua.

Hierontaöljy?

Hierontaöljyni ovat hajusteettomia.

Koulutettu hieroja?

Koulutettu hieroja on nimikesuojattu terveydenhuollon ammattihenkilö. Koulutetun hierojan nimikettä saavat käyttää vain ne, jotka ovat suorittaneet koulutetun hierojan ammattitutkinnon Suomessa. Sosiaali- ja terveysalan valvontavirasto eli Valvira myöntää luvan toimia terveydenhuoltoalan ammattilaisena ja luvan saaneet henkilöt on haettavissa osoitteesta https://julkiterhikki.valvira.fi/ . Terveydenhuollon ammattilaisena hierontapalveluiden hinnoissa on ALV 0%.

ETKÖ LÖYTÄNYT VASTAUSTA KYSYMYKSEESI? VOIT MYÖS LAITTAA MINULLE S-POSTIA JA KYSYÄ LISÄÄ!

bottom of page